Când faci eforturi ca să respiri, având senzația că-ți lipsește aerul, dă fuga la medic! Poate fi vorba despre o afecțiune pulmonară devastatoare

Ca și cum nu aveam deja destule pricini de îngrijorare în ceea ce privește circulația bolilor, a mai apărut una care să ne dea bătăi de cap. Nu e nouă, ce-i drept, dar e mult prea puțin cunoscută. Și, pentru că manifestările ei sunt banale la început, e ignorată și lăsată să se instaleze în voie. Din nefericire, se ajunge în fața specialiștilor când e mult prea târziu. Iar plămânii, odată puși la încercare, nu mai știu de glumă și se răzbună pe tot organismul.

Ce mai e și BPOC asta?
Denumire lungă și complicată, care încâlcește limba la pronunțare, se poate traduce foarte simplu: o afecțiune pulmonară devastatoare. Specialiștii o explică pe înțelesul nostru, pe pagina de internet www.desprebpoc.ro, concepută de Societatea Română de Pneumologie: Bronho ne trimite cu gândul la bronhii, adică la faptul că arborele respirator are de suferit; Pneumopatia înseamnă boală a plămânilor; Obstructivă i se spune pentru că blochează circulația aerului și, implicit, respirația; Cronică este deoarece se manifestă pe termin lung, nelimitat chiar, revenind adesea. Așa se face că, odată cu evoluția ei, BPOC duce la eforturi extrem de mari pentru un gest vital, banal, cât se poate de natural, cel de a respira.

Tusea e semn rău!
Fumezi? Ah, nu ca să-ți ofer o țigară am întrebat, ci ca să îți spun că fumătorii sunt publicul țintă al BPOC. Și asta pentru că tusea persistentă și respirația ușor îngreunată par reacții oarecum normale pentru un fumător înrăit. De aici și ignoranța cu care sunt tratate astfel de simptome. Prof. Dr. Florin Mihalțan, Președintele Societății Române de Penumologie spune că Mulți oameni cred că tușesc sau respiră mai greu pentru că înaintează în vârstă și îmbătrânesc. Dar, dacă ai peste 40 de ani și fumezi sau ai fumat în trecut, riscul de a avea BPOC este ridicat. În general, se ignoră simptomele, găsindu-se scuze copilărești: nu mai sunt în formă, răcesc mereu pentru că mă molipsesc ușor, cred că am o alergie, e de la țigări etc.Și chiar dacă fumatul e principala cauză a BPOC, mai sunt și alți vinovați: poluarea industrială, dar și cea casnică, inhalarea de aer cu fum, timp îndelungat.

Gâfâi des?
Senzația că nu ai suficient aer ca să-ți umpli plămânii când respiri e un semn clar că BPOC există. Iar explicația e simplă. Afecțiunea nu mai permite evacuarea aerului din plămâni. Așa că respirația ulterioară e din ce în ce mai afectată, fiindcă aerul tras apoi în piept nu mai are loc în plămânii negoliți de aer. În plus, căile respiratorii sunt îngustate și înfundate de mucus. De aici până la imposibilitatea de a desfășura activități zilnice uzuale nu mai e decât un pas. Acest fenomen se numește dispnee. Ei i se adaugă crizele cauzate de infecții respiratorii, tusea frecventă. Și nu e obligatoriu ca acestea să se manifeste în același timp!

Plămânii tăi sunt de-o seamă cu tine?
Poate-ți pare deplasată întrebarea. Însă medicii pot, mai nou, să afle vârsta pulmonară reală. Este vorba despre aceeași analiză care depistează dacă ai BPOC sau nu, adică spirometrie. Aceasta măsoară cantitatea de aer care circulă prin plămâni. Durează puțin și nu doare. Un aparat analizează cât aer poți să scoți din plămân într-o secundă. Rezultatul se numește Volumul Expirator Maxim în prima secundă, adică VEMS. Pentru că numărul celor afectați crește alarmant și puțini au acces la spirometrie, Societatea Română de Pneumologie a încurajat profesioniștii din domeniul sanitar să includă spirometria între investigațiile curente. Mulți dintre noi consideră că e important să ne monitorizăm nivelul colesterolului, cel puțin odată pe an. Pentru cei la care se indentifică factori de risc pentru dezvoltarea BPOC, o determinare anuală a funcției pulmonare este la fel de importantă, a spus Prof. Dr. Mihalțan.

Respiră adânc și trăiește-ți viața!
E momentul să acordăm mai multă atenție plămânilor noștri. BPOC se poate preveni sau depista la timp, așa încât numărul de 3 milioane de oameni care mor anual din cauza ei se poate reduce substanțial. Ce e de făcut? Mișcare! Activitatea în aer liber ajută la îmbunătățirea stării de bine în general. Odihna suficientă are și ea rolul ei. Evită infecțiile respiratorii și stresul! Spală-te pe mâini cât poți de des și încearcă, pe cât posibil, să nu intri în contact cu persoane bolnave. La cel mai mic semn, dă fuga la medic!

chicco.ro