Secretul de la Victoria’s Secret? O cultură a misoginismului și hărțuirii sexuale

Victorias Secret este de ani buni unul dintre acele brand-uri capabile să fie relevante cultural – un bărbat care nu se simțea confortabil să intre în magazinele de lenjerie pentru a cumpăra ceva pentru soția lui a fondat brand-ul în 1977, care în curând a devenit un real succes grație magazinelor, dar și catalogului care, în 1982, genera 55% din veniturile companiei. Și poate că chiar ideea unui magazin de lenjerie intimă pentru femei creat pentru a face un bărbat să se simtă bine avea să prevestească ce urma.

Brand-ul a fost vândut lui Leslie Wexner în 1982, iar de atunci nu a făcut altceva decât să se extindă, curprinzând astăzi linii de parfumerie și cosmetice, ajungând la mii de magazine în toată lumea și, mai ales, având un show anual care dădea tonul în trend-uri și atrăgea atenția a milioane de potențiali clienți. Asta până anul trecut, când imperiul clădit de Wexner a început să se clatine. Show-ul a fost anulat, iar Les Wexner, acum în vârstă de 82 de ani, își plănuiește retragerea. Iar adjunctul său, Ed Razek, de 71 de ani, omul care a controlat aproape toate operațiunile Victorias Secret, a plecat din companie anul trecut, în luna august.
Însă cei doi bărbați care au condus pentru atâția ani compania, arată investigația New York Times, sunt totodată cei care au creat și au întreținut un climat toxic pentru angajați, mai ales pentru tinerele modele care au aspirat dintotdeauna să fie îngeri’ Victorias Secret, și care erau hărțuite și pedepsite atunci când nu răspundeau convenabil avansurilor.

Secretul de la Victorias Secret, în sfârșit la lumină

Investigația New York Times, realizată de Jessica Silver-Greenberg, Katherine Rosman, Sapna Maheshwari și James B. Stewart, a constat în interviuri cu mai mult de 30 de persoane care au lucrat sau lucrează pentru companie, dar examinează și documente legale.

Atât interviurile, cât și documentele investigate arată că Ed Razek, de decenii în fruntea companiei, a acționat nepotrivit de multiple ori, multe dintre comportamentele sale conducând la plângeri. Conform investigației, acesta încerca să sărute modele, le cerea să îi stea pe genunchi sau chiar le atingea în zonele intime.

Mai multe persoane din interiorul companiei au declarat că i-au spus lui Les Wexner despre comportamentele adjunctului său, dar că nu au existat reacții.

Se râdea de aceste abuzuri și erau considerate ceva normal’, a declarat o fostă angajată a companiei. Oricine încerca să facă ceva în legătură cu asta nu doar că era ignorat, era pedepsit.’ Este cazul lui Andi Muise, un model care deja defilase în show-ul Victorias Secret și care, în 2007, la vârsta de 19 ani, a fost invitată la cină de Ed Razek. După o cină, modelul a primit emailuri luni de zile, în care i se propunea o vacanță exotică, sau i se cerea ajutorul pentru a găsi o locuință pentru mogul în Republica Dominicană. Am nevoie de un loc sexy în care să te duc’, îi scria acesta. Când, în cele din urmă, Andi Muise a renunțat la politețuri și nu s-a dus la o cină la care era invitată chiar la Razek acasă, nu a mai fost angajată să defileze în show.

Apoi, a mai existat problema legăturilor dintre Les Wexner și Jeffrey Epstein, finanțistul care s-a sinucis în închisoare după ce a fost acuzat de trafic de persoane. Epstein era omul de încredere al lui Wexner, poziție din care ademenea fete foarte tinere, pozând drept persoană care recrutează modele pentru show-urile Victorias Secret. Cel puțin două dintre persoanele care au fost ademenite de Epstein la casting-uri’ pentru show au fost agresate sexual de acesta.
Deși trei persoane din conducerea Victorias Secret au declarat că l-au avertizat pe Les Wexner în legătură cu astfel de întrebări, nu a fost luată nici o decizie la momentele respective.

Un alt tip de atitudine tolerată, ba chiar încurajată de mai marii companiei era presiunea asupra modelelor să pozeze gratuit și nud pentru Russell James, unul dintre fotografii Victorias Secret. La finalul ședințelor foto, acesta le cerea modelelor să pozeze extra pentru el – ba chiar a și publicat, în 2014, un album pentru colecționari cu aceste nuduri, cele două versiuni ale albumului vânzându-se cu 1800, respectiv 3600 de dolari. Compania a organizat lansarea albumului, iar un poster cu una dintre imaginile din carte a fost expus cel puțin unul dintre magazinele VS – fără consimțământul modelului care apărea în imagine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOUTĂTI

Ceaiul de hamei – tratează insomnia, reduce stresul și reglează nivelul hormonal

Poate că nu știai, dar hameiul este o plantă medicinală cu numeroase efecte terapeutice. Pentru aceste efecte, se folosesc conurile plantei, care au proprietăți...

Dupa moartea fostului iubit, a spus cel mai important „da” din viata ei

Se pare ca Oana Radu a trecut cu bine peste moartea fostului ei iubit si trece intr-o noua etapa a vietii ei. Concurenta de...

Cine este cea mai urmarita persoana de pe Instagram

Fie ca te gandesti la actori, cantareti, vedete, influenceri sau sportivi, fiecare dintre ei are un profil de instagram bine pus la punct, unde...

Cum alegi carnea din comert

Atunci cand vine vorba despre prepararea unei mese, siguranta alimentara trebuie sa fie pe primul loc, iar acest fapt incepe de la achizitionarea alimentelor...

3 suplimente alimentare de care orice femeie are nevoie

Daca alimentatia nu asigura nutrientii necesari, suplimentele completeaza carentele. Exista trei vitamine importante pe care orice femeie trebuie sa le consume in mod regulat. Suplimentele...