O nouă alarmă tulbură lumea medicală! 

În Europa crește numărul pacienților rezistenți la antibiotice, ca urmare a consumului exagerat al acestor medicamente. Ce este de făcut?

Bacterii aproape invincibile se dezvoltă mai ales în sudul și estul Europei, ne avertizează cele mai recente studii medicale. Omenirea se apropie de un prag extrem de periculos, pentru că anumite bacterii devin rezistente la toate tratamentele.

Soluțiile de moment sunt neprommițătoare: fie ne întoarcem la antibioticele vechi, foarte toxice, fie la combinații periculoase.

Antibioticele au ca efecte secundare: diareea, vărsăturile, durerile abdominale și duc la apariția micozelor.

Ce infecții nu se tratează cu antibiotice

Antibioticele nu tratează infecțiile provocate de virusuri, adică răceala, viroza respiratorie, oreionul, enteroviroza, hepatita, herpesul. Pentru aceste tipuri de infecții, medicul îți recomandă antivirale specifice, nu antibiotice. Prin urmare, antibioticele nu te vor ajuta în nici un fel să te vindeci, ci-ți vor distruge flora intestinală, care te ajută să ai o digestie bună.

Efectele adverse ale antibioticelor

Antibioticele pot distruge flora intestinală și duc la apariția micozelor. Reacțiile adverse sunt diareea, vărsăturile, durerile de stomac. Când apare candidoza, se extinde atât vaginală, cât și în cavitatea bucală. Te poți proteja de aceste efecte adverse dacă iei probiotice, granule care se dizolvă în apă.

Când sunt folositoare antibioticele

Aceste medicamente tratează doar infecțiile provocate de bacterii, ca: escherichia coli (enterocolită), streptococi (penumonii, bronșite), meningococ (meningită). De aici și numele de anti-biotic. O antibiogramă arată la ce antibiotic este sensibilă bacteria vinovată de boală.

Cum apare rezistența?

Un tratament de lungă durată cu antibiotice poate provoca apariția bacteriilor rezistente la medicament. Bacteriile dezvoltă o genă care le dă rezistență la antibiotic, genă care se transmite celorlalte bacterii din tubul digestiv. Astfel, acestea devin, la rândul lor, rezistente la antibiotice și pot fi transmise persoanelor din jurul nostru cu o imunitate scăzută. De aceea, medicii recomandă să utilizăm antibioticele cu maximă precauție.

De ultimă oră!

Rezistența la antibiotice poate provoca:
1. Reapariția infecției, fie imediat după tratament, fie după câteva luni.
2. Bolnavul se poate vindeca, dar rămâne purtător al bacteriei mutante, rezistentă la antibiotice.

chicco.ro