Iata cateva mituri desfiintate despre glucide:

1. Este adevarat ca painea ingrasa?
Fals. Nu painea ingrasa, ci produsele care sunt asociate cu ea. O felie de paine are 80 de calorii, iar o felie de cascaval are 180 de calorii. Bineinteles ca o paine intrega ingrasa, dar 1-2 felii la masa sunt obligatorii

2. Painea prajita e mai putin calorica?
Fals. O felie de paine prajita are exact acelas numar de calorii ca si o felie proaspata, deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este doar mai usoara ca greutate.

3. Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa?
Fals. In diabet pacientii prezinta un dificit de insulina, deci nu au voie zahar.dulciurile pentru diabetici sunt facute din fructoza pentru ca aceasta este mai noninsulinogena. Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decat cea normala.

4. Zaharul brun este mai sanatos decat cel alb?
Adevarat. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decat zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic.

5. Grahamul sau painea cu tarate nu ingrasa?
Fals. Painea neagra sau intermediara contine mai multe fibre care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior painii albe(230 calorii/100g fata de 280 calorii/100g)

6. Mierea este naturala, deci nu ingrasa
Fals. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelas numar de calorii ca si zaharul (4 calorii/gram)

7. Laptele baut seara te ajuta sa dormi
Adevarat. Senzatia de foame si glicemia scazuta din sange au ca efect o stare de anxietate, nervozitate, irascibilitate si slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie cu un aport caloric minim, iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim.

8. O dieta fara dulciuri duce la depresie?
Adevarat. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da ‘starea de bine’. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelas efect il putem avea si cu o portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila. Dietele proteice, pe langa faptul ca duc la depresie, cresc pofta de dulciuri extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi.

9. Nu trebuie sa asociem carnea cu paine si cartofii
Fals. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamani si are ca scop slabirea rapida(dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate.

chicco.ro