infertilitateInfertilitatea se defineste drept incapacitatea de a concepe pe cale naturala. Aceasta afecteaza un procent de aproape 20% din cuplurile din tarile dezvoltate si un procent necunoscut in tarile in dezvoltare, fiind una dintre cauzele principale ale depresiilor aparute in randul femeilor si barbatilor cu varsta cuprinsa intre 30-40 de ani, dar si o cauza comuna de divort sau destramare a cuplurilor. Infertilitatea este un diagnostic devastator si greu de acceptat pentru cei mai multi, insa este in egala masura foarte putin inteleasa. Aceasta lipsa de informatie si frica de necunoscut face din infertilitate o problema atat de temuta in ciuda faptului ca in momentul actual medicina ofera un numar mare de solutii cu procente impresionante de reusita.

Diagnosticul de infertilitate

Acesta nu este un diagnostic usor de pus, iar pentru a se ajunge la o asemenea concluzie, medicii specialisti recomanda foarte multe teste si o perioada lunga de incercari active de concepere. In cazul femeilor sub 35 de ani nu se poate vorbi de un diagnostic de infertilitate inainte ca un an sa se fi incheiat din momentul in care cuplul si-a inceput incercarile active de concepere, iar in cazul femeilor de peste 35 de ani, se recomanda analize ce pot confirma sau infirma diagnosticul doar dupa 6 luni de incercari ce tin cont de perioada optima de ovulatie si alti astfel de factori.

Pentru ca procesul reproductiv este atat de complex si infertilitatea poate avea cauze numeroase si imprevizibile, problema poate fi la partenera, la partener sau chiar la ambii in masura aproximativ egala si tine adesea de stilul de viata, de mediul de lucru, rasa, dar si zona in care acestia traiesc.

In plus, exista inclusiv cazuri in care infertilitatea nu poate fi explicata din punct de vedere medical.

Cauze pentru infertilitate la femei

Intr-o treime din cazurile de infertilitate in cuplu, problema este a femeii, iar aceasta poate avea una sau mai multe cauze dintre cele mai comune sau chiar o combinatie de cauze si factori mai greu de identificat.

1. Probleme de ovulatie – cel mai adesea, femeile care nu pot ramane insarcinate pot avea probleme de ovulatie, in sensul ca acestea fie nu ovuleaza, fie ovuleaza cu iregularitate.

2. Menopauza devreme – menopauza intervine in mod normal intre 45 si 55 de ani, varsta pana la care sansele de a ramane insarcinata scad la o femeie obisnuita sub 5%. In cazuri foarte rare infertilitatea poate aparea mult mai devreme, provocand probleme cuplurilor care isi doresc un copil.

3. Probleme hormonale – ovulatia este influentata de o serie de hormoni produsi in organismul uman. In momentul in care acestia nu sunt produsi in cantitatile necesare, ei pot impiedica ovulatia. Problemele de greutate pot afecta productia acestor hormoni.

4. Trompe blocate sau anormalitati ale uterului – la aproximativ una din 10 femei care se confrunta cu astfel de probleme, infertilitatea apare in urma blocarii trompelor ovariene. In momentul in care acestea sunt blocate, ovulele nu pot cobori catre uter, acolo unde sunt in mod normal fertilizate. La una din 20 de femei, problema poate avea de-a face cu excrescente benigne de marimi mari in interiorul uterului care opresc ovulul din a atinge pozitia ideala pentru fertilizare.

chicco.ro