Fundarea pe piloti pentru constructii este o solutie care se adopta daca terenul de fundare se afla la o adancime mare si in general, pentru incarcari mari. Folosirea pilotilor forati este strans legata de existenta unor strate compresibile la suprafata, urmarindu-se coborarea acestora pana la straturile incompresibile.

In cazul in care utilajele nu intalnesc straturi de baza incompresibile pana la anumite adancimi, se recurge la folosirea unor piloti flotanti.

Toate proiectele care adopta piloti forati drept solutie de fundare, se realizeaza doar pe baza studiilor tehnico-economice care indica eficienta acestei variante.

In unele cazuri, pilotii forati sunt preferati pentru ridicarea de constructii civile si industriale, in scopul evitarii tasarilor mari.

Pilotii forati avantajeaza si construirea de poduri si viaducte, gratie stratificatiei speciale a terenului, constituit din pamanturi necoezive, care prezinta un nivel mai ridicat al apelor subterane si unde exista riscul de afuiere a terenului de fundare atunci cand au loc viituri.

Pilotii forati mai sunt folositi si la constructiile hidrotehnice portuare sau pe platforme de foraj marin, reusind sa intampine conditiile mai grele de fundare caracteristice amplasamentelor acestor tipuri de constructii si sa faca fata unor incarcari foarte mari orizontale si verticale.

Pe scurt, pilotii reprezinta stalpi suficient de puternici pentru a sustine o constructie sau o parte a acesteia, si in acelasi timp constituie elementele structurale pentru lucrari de fundare de adancime. Fisa pilotului se refera la portiunea ingropata in sol si care da terenului sarcina determinata de suprastructura constructiei.

Pentru executia pilotilor forati, se pot folosi utilaje manual avand diametre diferite (140 mm, 160 mm, 200 mm, 250 mm, 300 mm, 400 mm), cu utilaje semi-manuale sau cu ajutorul unor foreze auto-purtate.

Se pot utiliza coloane de sustinere a malurilor care sunt sau nu recuperabile, ori un foraj cu circulatie de fluid bentonitic, depinzand de sol si adancimea de forare.

Compania noastra, sc PRODAC srl, este specializata in proiectarea de foraje de tip epuisment sau pentru realizarea de fundatii speciale cu piloti forati in foraje de adancime cu noroi bentonitic si in oferirea de servicii de canalizare, studii geo-tehnice, retele de alimentare cu apa,  instalatii si statii de epurare a apei etc.

 

chicco.ro