Pompa este unul dintre acel instrumente care ne-au ajutat sa ne dezvoltam si sa ne imbogatim vietile, aducandu-ne mai aproape si facand mai accesibil acel lichid fara de care viata nu ar fi posibila: apa. Acest instrument a existat intr-o forma sau alta din cele mai vechi timpuri, profitand de noile avansuri tehnologice pentru a deveni mai eficienta si mai versatila, si in acelasi timp ajutand progresul tehnologic. Astfel, pompa, si in special pompa de apa, a facilitat crearea si folosirea a mai multor inventii care stau la baza societatii umane de astazi, sporindu-le productivitatea (irigatii) si nivelul de siguranta (pompele de evacuare de urgenta a apei pentru vapoare) si ajutand in cazuri de inundatii si alte dezastre naturale asemanatoare unde pomparea apei este o necesitate vitala.

Exista mai multe tipuri de pompe folosite atat la nivel casnic cat si la nivel industrial, pentru pomparea apei de la diverse adancimi, dar si a altor lichide sau gaze folosite in scopuri diverse, inclusiv cand acestea sunt la temperaturi foarte ridicate (400°C). Aceste pompe folosite pentru fluide cu temperaturi ridicate au o constructie speciala cu o camera de racire pentru a putea face fata cu succes acestor temperaturi excesiv de mari.

Clasificarea pompelor se face dupa mai multe principii, ele putand fi impartite dupa pozitionare in pompe de suprafata si pompe submersibile, dupa activititatea pe care o fac (de exemplu pompele pentru drenaj) si bineinteles dupa modul de operare: pompe cu deplasare pozitiva, pompa cu impuls, pompa cu presiune dinamica (sau pompa rotodinamica), pompa gravitationala si pompa cu aburi.

Pompele rotodinamice se numara printre cele mai utilizate tipuri de pompe de apa si dintre acestea, in special, pompele centrifuge. Motivul este numarul foarte mare configuratii posibile, pompele centrifuge avand un design simplu, cu eficienta si capacitate ridicata, la care se adauga si faptul ca sunt foarte usor de operat si de mentinut si pot fi folosite intr-o multitudine de aplicatii atat domestice cat si industriale.

Din punct de vedere al modului de operare pompele centrifuge constau in una sau mai multe rotoare care sunt conectate prin intermediul unui ax la un motor electric. Acesta transforma electricitatea in miscare de rotatie, invartind rotorul care la randul lui creaza presiunea necesara pentru a pune in miscare lichidul si a-l directiona spre conducta de evacurare. Cu alte cuvinte pompa transforma energia mecanica a motorului in energie hidraulica, creand o presiune negativa care forteaza lichidul prin conducta de aspiratie, direct in interiorul rotorului, care ii imprima acestuia o viteza mai mare si il directioneaza apoi spre conducta de evacuare. Exista astfel de pompe centrifuge, de mari dimensiuni si de uz industrial, capabile sa pompeze intre 100 si 2000 de litri de apa pe secunda.

La randul lor pompele centrifuge se impart in 4 categorii dinstincte, in functie de tipul de operare: pompele cu actionare mecanica, cu actionare hidraulica, solenoid si pompele cu doua diafragme operate cu aer.

Pompele centrifuge sunt folosite in general in cazul lichidelor cu vascozitate redusa si rate de curgere mare, ceea ce le face ideale pentru aplicatiile domestice, comerciale si industriale, in special pentru pomparea apei. Daca vorbim despre aplicatiile acestor pompe industriale de apa, ele sunt extrem de multe, apa fiind folosita in aproape toate industriile si in toate activitatile similare. De exemplu pompele sunt folosite de la pomparea apei pentru racirea anumitor utilaje, pomparea apei in agricultura in acvacultura si pana la fabricarea hartiei, care dupa cum stiti este un proces extrem de complex care utilizeaza volume uriase de apa (100 de litri de apa proaspata pentru un sigur kilogram de hartie). In fabricarea hartiei, apa si in consecinta si pompele joaca mai multe roluri, de la spalarea hartiei de anumite substante si solutii acide folosite in prelucrarea initiala a materialului lemnos si transformarea lui in pulpa si pana la reamestecarea acestei pulpe cu apa si alte substante pentru a obtine diferite calitati ale produsului final.

Ca orice alt tip de instrument si pompele centrifuge de apa au avantajele si dezavantajele lor, care le pot face foarte utile si recomandate in anumite situatii si mai putin in altele. Avantajele principale sunt: dimensiunile si costurile reduse, usor de intretinut, pot face fata unor volume foarte mari, pot lucra cu lichide cu vascozitate redusa si medie. Printre dezavantaje se numara necesitatea pregatirii pompei (ea nu poate functiona daca nu este deja incarcata cu lichid), deteriorarea cauzata de supraincalzire (in functie de aplicatie necesita sistem de racire) si de substante solide care vor duce la deteriorarea rotorului, nu poate lucra cu lichide cu vascozitate ridicata, iar anumite lichide pot cauza coroziunea pompei.

In final, indiferent de domeniul in care sunt folosite, nicio aplicatie nu seamana cu alta si atunci cand este nevoie sa folosim o pompa trebuie sa tinem cont de specificatiile acestora pentru a putea fi siguri ca am ales pompa potrivita pentru aplicatia potrivita.

 

chicco.ro