Pe lângă faptul că dau un gust excelent mâncărurilor, plantele aromatice sunt și leacuri excelente pentru diferite acțiuni. Încearcă-le și convinge-te singură de eficiența lor.

1.Scorțișoara

Știai că e nelipsită la prepararea băuturilor și deserturilor, însă scorțișoara este și un leac excelent în cazul multor probleme de sănătate. O simplă infuzie pe care o prepari dintr-o linguriță de pulbere la 300 ml de apă este eficientă în cazul sângerării gingiilor ori halenei. În plus, reglează activitatea sistemului nervos și, consumată cu o săptămână înainte de menstruație, diminuează durerea specifică. În cazul problemelor cardiace și circulatorii, ia dimineața și seara două vârfuri de cuțit de scorțișoară măcinată, amestecată cu 2 lingurițe de miere.

2.Maghiranul

Aceste este apreciat în întreaga lume drept un leac universal. Uleiul de maghiran, pe care-l găsești la orice plafarm, se aplică direct pe piele în caz de rinită cronică, arsuri sau reumatism. Infuzia de maghiran e recomandată în cazul durerilor abdominale sau în afecțiunile intestinelor. O prepari astfel: pune o linguriță de frunze de maghiran la o cană de apă clocotită, lasă un minut, apoi strecoară.

3.Tarhonul

Deosebindu-se prin aroma intensă, tarhonul excelează atât prin calități culinare, cât și prin virtuți medicinale. Prepară o soluție din două linguri de frunze macerate în 250 ml de oțet de vin și lasă să treacă 10 zile, apoi folosește-o la clătirea gurii, în cazul inflamațiilor ginginale. Dacă mesteci dimineața, pe stomacul gol, frunze verzi de tarhon îți vei proteja dinții împotriva cariilor și își vei întări gingiile.

4.Busuiocul

Este cel mai bun dezinfectant natural în cazul rănilor, ulcerațiilor sau leziunilor infectate ori înțepăturilor de albine sau viespi. Aplică frunzele uscate de busuioc chiar pe locul afectat sau freacă, energic, cu frunze pisate, zona respectivă. După aplicări repetate, sucul frunzelor proaspete de busuioc tratează negii.

5.Ghimbirul

Este o plantă benefică pentru tot organismul, dar acționează, în mod deosebit, asupra plămânilor și stomacului. Ia o rădăcină proaspătă de ghimbir, dă-o prin răzătoare, apoi fierbe-o în 250 ml apă, timp de 10 minute. Această lichioare are efecte remarcabile în tratarea tusei. Dacă ai indigestie, mănâncă bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt, iar ca să scapi de sughiț, bea o cană cu suc de tulpină de ghimbir.

chicco.ro