Dacă de ziua Sfinților Părinți, Constantin și Elena, cineva din familia ta își serbează onomastica,
cu siguranță vei dori să îți întâmpini musafirii așa cum se cuvine. Iată de ce îți propunem un meniu
de sărbătoare, cu bucate delicioase

Aperitive cu brânză
Ingrediente – 6 chifle, 500 g aluat franțuzesc, 100 g unt, 50 g susan, o cutie cremă mascarpone, 6
felii șuncă de York, 1-2 ardei roșii, 100 g telemea de oaie, o legătură mărar, salată, o lingură
smântână.
1.Telemea de oaie se rade pe răzătoarea mică și se pune într-un bol împreună cu 50 g de unt, o
lingură smântână și crema mascarpone și se amestecă cu mixerul până se obține o cremă fină.
2.O parte din această cremă se amestecă cu mărarul tocat și cu jumătate din cantitatea de susan, iar
în cealaltă parte se adaugă șunca de York tăiată cubulețe și restul de susan. Cele două compoziții se
lasă la rece acoperite cu folie de plastic.
3.Separat, se taie chiflele pe jumătate, se scoate miezul și se ung cu puțin unt. Se înfășoară în hârtie
de copt, apoi se lasă în cuptor 10 minute. Aluatul franțuzesc se taie pătrățele sau ce forme doriți, se
așază în tava tapetată cu hârtie și se coc la foc tare 10 minute pe o parte și 10 pe cealaltă.
4.Chiflele se umplu cu crema de brânză și mărar, iar pateurile cu cremă de șuncă. Se ornează cu
crema de brânză și ardei roșu și se așază pe un pat de salată.
Preparare – 40 min Coacere – 30 min Porții – 6

Pachețele de porc la cuptor
Ingrediente – un kilogram de pulpă de porc, sare, piper, rozmarin, boia dulce și iute, cimbru, 4-5
linguri ulei de măsline, o varză nouă mare și una mică, 50 g chimen, 200 g salam uscat și
condimentat, un kilogram cartofi noi, o legătură mărar, 50 g unt.
1.Se feliază pulpa de porc în 6-8 bucăți. Fiecare bucată se bate cu ciocanul de șnițele, se unge cu
ulei, se condimentează cu sare, piper, cimbru, boia și rozmarin și se lasă câteva minute la rece.
2.Între timp se toacă varza foarte fin, se călește în puțin ulei cât să-și schimbe culoarea și se lasă la
rece. Cartofii noi se spală, se curăță de coajă și se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se
scurg de apă și se amestecă cu unt și mărar, după care se bagă la cuptor să se rumenească pentru
câteva minute. Varza mai mică se toacă pentru salată.
3.Carnea de porc se scoate de la rece și pe fiecare bucată se așază o lingură cu varză și câteva feliuțe
de salam, apoi se strânge sub forma unui săculeț, se leagă cu ajutorul unui fir alimentar, se așază în
tavă, se condimentează cu sare, piper, boia, cimbru și rozmarin, se stropesc cu ulei și apă și se bagă
la cuptor.
4.După ce s-au rumenit pachețelele, se servesc cu salată de varză cu chimen și garnitură de cartofi
gratinați.

Tort surpriză
Ingrediente
Pentru blat – 8 ouă, 10 linguri de zahăr pudră, 4 linguri făină, 3 linguri nuci măcinate, 1-2
pliculețezahăr vanilat, sare.
Pentru cremă – 2 cutii cremă mascarpone, 3 gălbenușuri, 250 g zahăr pudră, o linguriță rom natural,
un plic zahăr vanilat, 500 ml frișcă, 500 g căpșune
1.Se separă ouăle: într-un bol se pun gălbenușurile cu un praf de sare, iar în alt bol se pun
albușurile. Albușurile se bat cu zahărul pudră și zahărul vanilat, se adaugă gălbenușurile și, la
sfârșit, făina, cacaoa și nucile măcinate. Compoziția se amestecă ușor să nu formeze cocoloașe.
2.Aluatul pentru blat se toarnă în tava tapetată cu hârtie pentru copt și se bagă la cuptor, la foc
potrivit. După ce s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
3.Între timp, se pregătește crema. Se freacă gălbenușurile cu zahărul pudră, cu zahărul vanilat și o
lingurițăde rom natural și se adaugă crema mascarpone. Se obține o cremă pufoasă și consistentă.
Se bate frișca și se amestecă cu crema mascarpone, iar apoi se lasă la rece.
4.Se spală căpșunele în câteva ape și se lasă să se scurgă. Blatul se taie în trei și se ornează fiecare
foaie cu feliuțe de căpșune și cremă, iar ultima foaie se ornează cu cremă amestecată cu fulgi de
ciocolată și căpșune întregi. Se lasă câteva ore la rece, să se înmoaie ca să se poată tăia.
Preparare – 40 min Coacere – 40 min Porții – 8