Nu te grabi să mergi la farmacie sau la plafar, multe leacuri se găsesc chiar în bucătăria ta. Ai la
îndemână aliați de nădejde în lupta cu micile probleme.

Oțetul
Ameliorează migrenele
Oțetul era folosit ca leac din cele mai vechi timpuri. Cel de mere, rezultat din fermentarea sucului
este cel mai indicat. Pentru tratarea migrenelor, mai ales cele cauzate de problemele ficatului sau ale
bilei, se bea un pahar cu apă în care au fost amestecate două lingurițe de oțet. Dacă ți se pare prea
acru, poți adăuga o linguriță de miere. Mai ajută frecția cu oțet la tâmple și deasupra cefei, precum
și inspirarea timp de 5 minute a vaporilor dintr-o sticluță ținută în dreptul nasului. Persoanele care
au o bilă leneșă se vor simți mai bine dacă iau 1-2 lingurițe de oțet de mere diluate în puțină apă, cu
10 minute înainte de masă. La fel se pot preveni și indigestiile. Pentru reumatism se ia câte o lingură
de oțet de mere amesecată cu o linguriță de miere, de trei ori pe zi. Dacă persoana are ulcer sau
gastrită, se va lua neapărat după masă. Cura durează cel puțin 3 luni.

Uleiul de măsline
Protejează stomacul
O linguriță de ulei înainte de masă protejează stomacul de arsuri și ulcer. Consumat în mod
constant, ca adaos la mâncare sau salate, scade colesterolul, protejează ficatul, ajută la buna
funcționare a creierului, previne bolile cardiovasculare. În cazul arsurilor solare, se poate masa zona
afectată cu ulei de măsline. Este important ca după aplicare să se evite expunerea la soare.

Ceapa
Stimulează imunitatea
Ceapa este un alt leac la îndemâna noastră în bucătărie. Are proprietatea de a calma durerile,
simulează imunitatea și metabolismul (ajutând în curele de slăbire). Ceapa proaspătă mâncată cu
pâine grăbește vindecarea dacă ești răcită sau ai gripă. Compresele cu suc de ceapă pe urechi ajută
la tratarea otitei. Aplicate pe piept, sunt benefice pentru calmarea tusei. Uleiul în care a fost prăjită
ceapa este bun pentru a unge picioarele cu varice. Amestecat cu morcov ras poate fi aplicat pe
pielea iritată a copiilor. Pentru creșterea imunității se poate prepara vinul de ceapă, după cum
urmează: într-un borcan de 1 litru se pun 5 cepe tăiate mărunt. Se adaugă 100 g miere și se umple
borcanul cu vin alb. Se lasă la macerat 8 zile, după care se filtrează. Se beau câte 50 ml de trei ori
pe zi înainte de masă.

Orezul
Combate diareea
Este știut că atunci când ești deranjat la stomac mănânci orez, dar din el se mai poate face apă de
orez, remediu puternic împotriva diareei. Se prepară fierbând 30 g orez (o lingură cu vârf) într-un
litru de apă, până la înjumătățirea cantității. Se poate bea strecurată și se poate da și sugarilor.

Sarea ajută digestia
Sarea gemă măruntă sau marină, neiodată, este foarte utilă sănătății și se folosește în multe
afecțiuni. Excepție fac hipertensivii, care ar trebui să o evite. Simpla sa adăugare în mâncare ajută
în digestia dificilă, constipație, slăbiciune corporală, osteoporoză, crampe musculare. Hipotensivii
se vor simți mai bine dacă vor bea zilnic o cană cu apă în care au dizolvat un vârf de sare. Cura se
ține jumătate de an, timp în care este bine ca alimentația să fie predominant vegetariană.

Câteva trucuri rapide:
– constipația se combate dacă se mânâncă dimineața tărâțe cu miere
– albușul de ou se pune pe arsuri după ce rana a fost ținută sub apă rece
– foile de varză zdrobite se pun pe rănile infectate, ajutând la vindecare
– morcovul ras aplicat pe rănigrăbește cicatrizarea lor
– sucul de ridiche neagră ajută la tratarea afecțiunilor ficatului
– pietrele și nisipul de la bilă și rinichi pot fi eliminate cu suc de morcovi și de castraveți
– dacă se aplică o compresă cu miere pe o rană se oprește sângerarea