Deși n-o să-ți vină să crezi, se poate! Scapi de celulită, de constipație, de problemele biliare, de
dureri, de palpitații și de multe alte boli, cât ai zice…vin. Sună bine, nu-i așa?
Te-ai gândit că va urma să primești un îndemn pentru a te deda consumului de licori bahice? Te
înșeli amarnic. Căci, în cele din urmă este vorba desore soiuri dătătoare de sănătate și vigoare, ce
pot înlocui cu succes anumite medicamente.
Se beau cu măsură, în doze stricte, numai așa fiind de leac.
Citește și ia aminte!
Înainte de a-ți prezenta rețetele tămăduitoare, trebuie să afli regulile ce trebuie respectate la
preparare. Cum licorile sunt pentru uz medicinal, nu se vor folosi recipiente metalice, decât numai
smălțuite. Vasul se sterilizează prin fierbere, măcar 30 de minute. Dacă printre ingrediente sunt
fructe, trebuie bine spălate. Plantele se vor usca înainte, dar numai la soare. Folosește numai vin și
rachiu naturale. Păstrează vinurile în sticle închise ermetic, la temperatura camerei și nu le combina
niciodată între ele!
Scapă de toxine!
Vinul de afine e un remediu deosebit împotriva constipației, diareei, fermentației intestinale,
diabetului, dar și a arteriosclerozei. Se prepară din 500 g afine și 1 litru vin roșu. Afinele se
zdrobesc, peste ele se toarnă 500 ml de apă și se fierb 15 minute. Se adaugă vinul și se fierb încă 15
minute. După răcire se filtrează. Se beau câte 25 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Vinul de pere e recunoscut pentru proprietățile anticelulitice, dar și ca inamic al diabetului și al
litiazei renale. Se taie rondele 500 g pere și se pun peste 1 l vin alb în clocot. Se lasă la fiert până
scade în jumătate. Se filtrează rece și se iau câte 25 ml, pe stomacul gol.
Eficient e și vinul de portocale, preparat dintr-o portocală bine spălată, 1 l vin alb, un baton
scorțișoară, 100 g zahăr, 50 ml rachiu și 10 cuișoare. Se pun cuișoarele într-un borcan, peste ele felii
de portocală, apoi scorțișoara, zahărul și rachiul. Se acoperă totul cu vin și se lasă la macerat 30 de
zile. Se filtrează, se pune în sticle și se folosește după 3 luni. Se iau 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de
masă.
Cel mai bun împotriva constipației e vinul de prune uscate. Combate reumatismul, guta, nefrita,
anemia. Se pun într-un borcan 300g prune uscate, peste care se toarnă 1 l vin roșu, 50 ml rachiu, un
plic zahăr vanilat și 150 g zahăr. Se amestecă și se lasă 3 săptămâni. Se iau apoi câte 50 ml, de 3 ori
pe zi, înainte de masă.
Cel mai bun detoxifiant și drenor al ficatului este vinul de grepfrut. Se amestecă sucul de la 2
grepfruturi cu 1 l vin alb, 50 ml rachiu și 200 g zahăr. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se filtrează. Se
iau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Trage aer în piept!
Persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii ar trebui să aibă în casă vin de mărar și anason,
aliatul suferinzilor de astm, cu aerofagie și tulburări nervoase. Câte 25 ml înainte de culcare fac
minuni împotriva impotenței. Se prepară din 50 g semințe de mărarar, 20 g semințe de anason, 1 l
vin roșu de țară, 100 g zahăr, 25 ml rachiu natural. Ingredientele se pun într-un vas și se lasă 10 zile,
într-un loc întunecos. Se filtrează și se transferă în sticle închise ermetic. Se beau câte 50 ml, de 3
ori pe zi, înainte de masă.

Relaxează-te
Surmenajul, durerile reumatismale, agitația, dispar cu vin de țelină. Se toacă o țelină mare, cu tot cu
coajă, peste ea turnându-se 1 l vin alb. Se adaugă 4 linguri cu miere și se lasă 2 zile la macerat, la
răcoare. Se iau 50 ml, înainte de prânz și de cină.
Vinul de coacăze e un tonic remarcabil, cu proprietăți antireumatismale de excepție, tratând artrita,
litiaza renală și simptomele neplăcute ale menopauzei. Se amestecă 200 g coacăze, 50 ml rachiu,
100 g zahăr și 1 l vin alb. Se lasă 30 de zile, se filtrează și se iau 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de
masă.
Dezinfectant, antidiareic, tonic, vinul de nuci se prepară din nuci verzi sau din frunze. Se iau câte 50
ml, de 3 ori pe zi. Într-un vas se pun la macerat, 30 de zile, 350 g frunze de nuc, 1 l vin roșu, 100 g
zahăr, 25 ml rom și un baton de scorțișoară. Sau se lasă la macerat, 60 de zile, 25 nuci verzi tăiate
bucăți, 1 l vin roșu, 50 ml rachiu și 200 g zahăr.