Nu este o noutate pentru nimeni faptul ca poti manca oricata carne si totusi sa slabesti! Deci proteine fara frica! Dar… pentru ca exista si un dar, conditia este ca si proteinele sa nu fie asociate cu alte cantitati generoase de grasime sau carbohidrati.

Pricipala sursa de proteine din alimentatie este reprezentata de produsele animale. De exemplu:
– carnea rosie: vita, porc, miel, oaie si vanat
– organele de animale: creier, ficat, rinichi
– carnea alba: pui, curcan, peste si fructe de mare
– laptele si produsele lactate
– oua

Cantitati mult mai mici de proteine inferioare calitativ se gasesc si in anumite produse vegetale:
– cereale, paine, orez, produse de mic dejun, integrale
– legume uscate: mazare, fasole, linte, soia, porumb, grau
– seminte de floarea soarelui, susan, alune, nuci
– drojdie de bere
– legume de frunze, spanac, salata, ciuperci

Proteinele sunt elementul de baza din structura tuturor organelor si tesuturilor din organism, materia prima din care se sintetizeaz enzimele, hormonii si sangele pierdut din diferite motive, cu ajutorul lor se vindeca ranile, ne aparam de boli, si chiar ne inmultim (materialul embrional necesar in sarcina).

Proteinele mai au un mare avantaj, si anume faptul ca sunt greu de digerat, iar pentru absorbtia lor organismul cheltuieste multa energie. Timp de 3 ore dupa o masa bogata in proteine, metabolismul creste bazal cu 30%. Concluzia e simpla: consumul de proteine nu numai ca nu ingrasa, ci duce la cresterea arderilor de calorii.

Care este totusi capcana? Faptul ca in natura nu exista produse care contin 100% proteine, de cele mai multe ori ele fiind asociate cu cantitati deloc neglijabile de grasimi sau glucide.
Trebuie, deci, sa ne alegem cu grija proteinele miraculoase.

Doza zilnica o putem asigura din:

  1. 150-200 g de carne rosie slaba de vita, porc, miel, gatita fara adaos de grasime
  2. 200-250 g de carne alba pui, curcan, peste, gatite fara grasime.
    Trebuie precizat faptul ca pielea de la pui si de la peste nu se consuma. De asemenea, aripioarele si pulpele de pui au un continut mai mare de grasime decat pieptul, prin urmare cantitatea va trebui sa fie mai mica (150 g)
  3. 200-500 ml lapte si produse lactate: branza de vaci, branza telemea, cascaval
  4. 1-3 oua pe saptamana
  5. 150 g cereale sau produse fainoase, orez, paste sau malai
  6. 150 g legume uscate
  7. fructe oleaginoase: seminte, nuci, alune

Si felul in care le gatim poate afecta considerabil absorbtia si digestia proteinelor, astfel:
Carnea gatita cu sos protejeaza proteinele, iar daca este facuta la gratar nu trebuie uscata prea tare.
Metoda de fragezire a carnii prin batere si macerare in ulei cu otet si arome imbunatateste gradul de digestie, acelas efect avandu-l si prelucrarea termica de durata redusa.
Evitati prajirea in ulei, crusta formata este indigesta.
Cu titlu informativ, putem gasi proteine in ciocolata, pudra de cacao si cafea in procent de 4-10 %, insa este exclus sa folosim aceste produse ca sursa de proteine.