Sunt gustoase și fac deliciul verii atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Cireșele sunt fructele
ideale pentru prepararea celor mai gustoase deserturi în această perioadă. Încearcă și tu rețetele
propuse de noi.

Prăjitură cu cireșe
Ingrediente
Pentru aluat – 4 ouă întregi, 15 linguri de lapte, 15 linguri de zahăr, 15 linguri de ulei, 12 linguri de
făină, 1 praf de copt, un pliculeț de zahăr vanilat, 1 kilogram cireșe
1. Se bat ouăle cu puțină sare, apoi se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se bat bine până se
topește zahărul.
2. Se adaugă laptele în care s-a dizolvat praful de copt, apoi uleiul și la sfârșit făina. Se obține
un aluat care curge și care se toarnă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină.
3. Se spală cireșele și se curăță de codițe și de sâmburi, după care se presară cu puțină făină și
apoi se pun peste compoziție.
4. Se pune tava în cuptorul bine încins, la început la foc rapid (cam 10 minute) după care se
lasă focul mic pentru încă 15-20 de minute.

Tartă cu cireșe
Ingrediente – 3 pahare de făină, 200 g de unt, 1/2 linguriță rasă de sare, 8-10 linguri de apă rece,
cremă de vanilie praf din comerț, 1 kilogram de cireșe, 3 pliculețe de gelatină, 200 ml apă
1. Se cerne făina și se pune într-un castron. Untul, care a stat în prealabil la frigider, se
încorporează cu cuțitul fără să se atingă cu mâna, apoi se apasă cu furculița până când
compoziția are aspectul unor firimituri mari de pâine. Se stropește apoi cu apa foarte rece în
care s-a dizolvat sarea și se amestecă cu furculița în sens circular. Dacă este necesar se mai
pot adăuga 2-3 lingurițe de apă.
2. Aluatul se strânge în mâini și se dă forma unei mingi, fără să se mai frământe, și se învelește
într-un șervet și se dă la rece timp de 20 de minute.
3. Din această compoziție se îmbracă forma de tartă. Se pune în cuptor în jur de 20 de minute
într-o tavă unsă cu grăsime. Se lasă apoi la răcit.
4. Crema de vanilie praf din comerț se prepară conform instrucțiunilor de pe plic, se răcește și
apoi se pune peste aluatul de tartă.
5. Cireșele se spală, se curăță de codițe și de sâmburi și se pun timp de 10 minute la fiert în 200
ml de apă cu pliculețele de gelatină. Se lasă puțin la răcit și se pun apoi peste tartă.

Tort de cireșe cu fulgi de ciocolată
Ingrediente – 3 ouă, 200 g zahăr tos, 3 pliculețe zahăr vanilat, 100 g făină, 2 linguri de cacao, o
linguriță rasă de praf de copt, 8 linguri de vișinată, 4 foi de gelatină albă, 250 g mascarpone, 500 g
brânză de vaci cât mai slabă, 200-250 ml frișcă lichidă, 500 g cireșe proaspete, 1 pliculeț gelatină
pentru torturi, 3 lingurițe de apă zahăr pudră, 70 g ciocolată neagră dată pe răzătoare pentru decor.
1. În tava unsă cu puțin ulei se așază hârtia de copt
2. Se bat spumă albușurile cu 3 linguri de apă rece și un vârf de sare, după care se adaugă
zahărul și un pliculeț de zahăr vanilat. Se încorporează apoi gălbenușurile, pe rând, peste ele
se adaugă făina, cacaua și praful de copt.
3. Aluatul se toarnă într-o formă pentru tort cu pereți detașabili (26 cm diametrul) și se coace
în cuptorul preîncălzit, la foc moderat. Se lasă la copt timp de 30 de minute, apoi se răcește
și se tranșează în două jumătăți egale.
4. Jumătatea de blat de la bază se însiropează cu vișinată.
5. Se amestecă mascarpone cu brânză de vaci și cu trei lingurițe de zahăr și două pliculețe de
zahăr vanilat, până se formează o cremă.
6. Gelatina se înmoaie în 100 ml apă rece, după care se topește la foc foarte mic, se lasă puțin
la răcit și se toarnă peste restul de cremă. Frișca se bate și se încorporează și ea în cremă.
7. Se opresc 3-4 linguri din cremă, care se amestecă cu o lingură de vișinată și cu 10 cireșe
curățate de codițe și de sâmburi și tăiate mărunt. Cu această cremă colorată se ornează partea
de la bază a tortului, în pantă. Restul se completează cu crema albă. Se pune blatul de
deasupra, după care se ornează tortul pe deasupra cu crema rămasă. Se lasă la rece 2 ore.
8. Restul de cireșe se spală, li se scot sâmburii și se așază pe tort lăsând liber pe margine
aproximativ 1-2 cm. Se ornează cu ciocolată dată pe răzătoarea mare.