Luni – Medalion de vită cu legume
Ingrediente – 800 g mușchi de vită, o țelină mare, 2 bucăți păstârnac, 3 cartofi, 4 morcovi, broccoli,
200 g ciuperci, sare, piper măcinat și boabe, 200 ml vin roșu, 50 ml ulei de măsline, 2-3 fire
pătrunjel
1.Se unge mușchiul de vită cu ulei, pe toată suprafața, se stropește cu vin și se condimentează cu
sare și piper, apoi se lasă aproximativ o oră la rece.
2.Tava de lut se pune în apă, unde se lasă o oră, apoi se gătește pentru cuptor. Se curăță toate
legumele, se ung cu ulei, se condimentează cu sare și piper și se aranjează în tavă. În mijloc, se
așează bucata de carne.
3.Tava se acoperă cu capacul și, din momentul în care a fost introdusă în cuptor, nu se mai verifică
decât după ce a trecut timpul de coacere. Se scoate tava și se așează carnea și legumele pe un
platou. Se stropesc cu sosul pe care l-au lăsat legumele și se servesc ornate cu frunzulițe de
pătrunjel verde.
Porții – 4 Preparare – 20 min Coacere – 2 ore

Marți – piept pane cu bulete de cașcaval
Ingrediente – 600 g piept de pui, 200 g cașcaval, 2-4 cartofi, 5 ouă, 3 linguri de făină, 150 g pesmet,
ulei de floarea soarelui pentru prăjit, sare, piper, 300 g amestec de legume, 100 g parmezan, o
lingură muștar, 50 g susan prăjit, 3-4 frunze salată verde
1.Se feliază pieptul de pui, se bate cu ciocanul de șnițele, se condimentează cu sare și piper, se
stropește cu puțin ulei ca să se frăgezească și se lasă câteva minute la rece
2.Între timp, se pun cartofii să fiarbă, în coajă cu sare. După ce au fiert, se lasă să se răcească și se
curăță. Se zdrobesc cu furculița și se amestecă cu cașcavalul ras pe răzătoarea mică, cu un ou crud,
sare, piper și cu susan prăjit.
3.Compoziția se lasă 10 minute la rece și apoi se pregătesc buletele. Se trec prin ou și pesmet
amestecat cu parmezan și se prăjesc. Se scot pe un prosop absorbant.
4.Separat, se bat ouăle pentru șnițel, cu sare, piper și muștar. Pieptul de pui se trece prin făină cu
pesmet și parmezan, ou și pesmet și se prăjesc în uleiul încins. Se servesc pe frunze de salată, cu
bulete de cașcaval și cu amestec de legume la alegere.
Porții – 4 Preparare – 40 min Prăjire – 30 min

Miercuri – Crap la tavă în sos de vin
Ingrediente – un kg de crap, sare, piper măcinat și boabe, 1-2 foi dafin, 50 ml ulei de măsline, 400
ml vin alb demidulce, 4 căței usturoi, 2 lămâi, cartofi natur pentru garnitură, pătrunjel.
1.Se curăță peștele, se spală în câteva ape și apoi se crestează de 3-4 ori pe ambele părți, iar în
crestături se presară sare, piper boabe și măcinat și foi de dafin măcinate.
2.Se unge cu uleiul de măsline, se acoperă cu felii de lămâie și se lasă aproximativ o oră la frigider.
3.În acest timp, se curăță cartofii și se pun să fiarbă ca pentru piure, se adaugă sare după gust și se
lasă la foc mic.
4.Se toarnă peste pește vinul amestecat cu puțină apă și sare, apoi se bagă în cuptor. Se mai
stropește peștele din când în când cu sosul din tavă iar după ce s-a rumenit se servește cu garnitură
de cartofi natur și se ornează cu felii de lămâie și frunze de pătrunjel.
Porții – 6 Preparare – 15 min Coacere – 60 min

Joi – Ștrudel cu ciuperci
Ingrediente – 500 g aluat foietaj, 500 g ciuperci proaspete, 100 g cașcaval, o legătură mărar, o
legătură pătrunjel, 2 linguri pesmet, un ou pentru compoziție, 1-2 cepe, sare, piper, 3-4 linguri ulei
pentru călit, un ou pentru uns
1.Se curăță ciupercile, se desfac codițele și se spală în câteva jeturi de apă. Se scurg în sită și se
toacă mărunt împreună cu codițele.
2.Într-o cratiță, se toarnă uleiul și se călesc ciupercuțele cu ceapa tocată mărunt. După ce s-au
rumenit, se amestecă cu verdeața tocată, se condimentează cu sare și piper și se lasă la rece.
3.După ce s-a răcit compoziția, se adaugă oul, cașcavalul ras și pesmetul. Se amestecă bine până se
obține o pastă legată.
4.Se întinde foaia de aluat cu sucitorul, se pune compoziția și se rulează. Se unge pe toată suprafața
cu ou bătut, se crestează cu un cuțit și se bagă în cuptorul încins. Se servește cald sau rece, cu iaurt.
Porții -4 Preparare – 40 min Coacere – 40 min

Vineri – Supă cremă de legume
Ingrediente – 600 g roșii, o țelină mare, un păstârnac, o rădăcină pătrunjel, 1-2 cepe, 2 ardei, 2-3
căței usturoi, 2 linguri ulei de măsline, sare piper boabe și măcinat, o legătură pătrunjel.
1.Se curăță zarzavaturile, se spală și se pun la fiert în apă cu sare și ulei ca pentru supă. Se lasă să
fiarbă la foc domol, acoperite cu un capac.
2.Separat, se pun roșiile în altă cratiță și se opăresc în câteva clocote. Se scot din apă fiartă, se pun
în sită și se lasă să se răcească.
3.Roșiile se decojesc, se pasează cu blenderul și se trec prin sită să nu rămână semințe. Se verifică
dacă au fiert și celelalte legume și se scoate ceapa și usturoiul.
4.Legumele fierte se pasează, se amestecă cu piureul de roșii și cu zeama în care au fiert. Supacremă
se potrivește cu sare și piper după gust și se servește cu crutoane de pâine trecute prin mujdei
de usturoi și se ornează cu pătrunjel verde.
Porții – 6 Preparare – 20 min Fierbere – 60 min

Sâmbătă – Pui la cuptor
Ingrediente – un pui mare, sare, piper, boia iute, 150 g unt, 400 g varză de Bruxelles, 300 g dovleac
turcesc, 300 g struguri negri, 100 g coacăze roșii, pătrunjel, salată verde, 200 ml vin roșu dulce, 4-5
căței usturoi.
1.Se curăță puiul de pielițe, se spală și se lasă la scurs în sită. Se topește untul și se amestecă cu
sare, piper, boia, usturoi pisat și o parte din cantitatea de vin.
2.Puiul se unge cu sosul de vin. Se înfășoară într-o folie de plastic și se lasă la frigider aproximativ
2 ore.
3.În acest timp, se pregătește dovleacul, se curăță și se taie cubulețe, se desfac boabele de struguri,
iar varza de Bruxelles se fierbe câteva minute înainte.
4.Se scoate puiul, se umple cu o parte din dovleacul tăiat, cu strugurii și cu varza de Bruxelles se
toarnă restul de vin și se bagă în cuptor. Se mai stropește din când în când cu zeama pe care o lasă
și, după ce s-a copt, se aranjează pe un platou.
Porții – 6 Preparare – 60 min Coacere -2 ore