Gustoși și sănătoși, dovleceii și-au făcut deja apariția pe tarabele din piețe. Prepară și tu pentru
întreaga familie unul dintre următoarele feluri de mâncare cu dovlecei.

Rulouri de dovlecei cu rozmarin
Ingrediente – 4 dovlecei, 25 g capere, 2 roșii conservate în suc propriu, 500 g brânză proaspătă, 3
gălbenușuri, 1 lingură de oțet, o legătură rozmarin proaspăt, piper măcinat, sare, câteva fire de
rozmarin pentru ornat.
1. Se spală dovleceik, se usucă și se taie felii subțiri pe lungime. Se sărează și se lasă puțin să
se scurgă de zeamă.
2. Caperele se toacă mărunt, iar roșia se taie cubulețe. Din brânza proaspătă, gălbenușurile,
rozmarinul tocat, caperele, roșiile, lingura de oțet, piperul și sarea se face o compoziție care
se omogenizează bine.
3. Se pune pe fiecare felie de dovlecel această compoziție și apoi se rulează.
4. Se pun feliile rulate într-o formă unsă, printre ele punându-se cele câteva fire de rozmarin și
se bagă la cuptor în jur de 20 de minute, la foc mediu pentru a se coace.
5. Se poate servi alături de o salată de roșii, mozzarrella, salam, câteva fire de rucola (care
poate fi folosită opțional), puțin busuioc, ulei, sare și piper proaspăt măcinat.

Pește cu dovlecei la cuptor
Ingrediente – 4 bucăți de pește fără oase și curățat de piele (merlucius), 3 roșii, 2 ardei grași, 2 cepe,
1 morcov, 2 dovlecei, sare, piper
1. Se spală legumele și se usucă. Se toacă foarte mărunt. Ceapa tocată mărunt se pune la prăjit,
apoi se pun ardeii grași tocați, iar după un minute se pun roșiile tocate și morcovul dat pe
răzătoarea mică, sare, piper și se lasă la fiert până când se înmoaie ardeii, ceapa și morcovul.
2. Între timp peștele se decongelează, se spală, se curăță de piele și oasele din mijloc și se
sărează.
3. Se unge o tavă și se pune o parte din legumele fierte. Apoi se pune peștele, iar peste el se
pun rondelele de dovlecel și apoi restul de legume. Se lasă la cuptor timp de 20 de minute la
foc potrivit. Se poate servi cu garnitură de piure de cartofi și mujdei de usturoi.